Et berømt stykke arkitektur dominerer måske nok bybilledet, men byens fremragende universitet garanterer en livlig stemning, som viser sig på de skønne restauranter og caféer. Pisa er en historisk by, som hele tiden fornyer sig selv.
Skæv til det skæve
Det er i høj grad Pisas trækplaster, men det berømte skæve tårn kan stadig overraske: hvordan kan det blive ved med at stå? Byggeriet af Torre Pendente begyndte i 1173, men dets besværede historie betød, at det ikke stod færdigt før i 1372, længe efter den oprindelige arkitekt var gået bort. Det har været skævt næsten fra starten, men hældningen er blevet mere udtalt igennem tiden og nåede op på mere end 5° i det 20. århundrede. Man gjorde i 1990'erne en stor indsats for at undgå, at det skulle hælde mere, og det lykkedes faktisk at reducere hældningen til 3,9°, hvilket er bæredygtigt. Tårnet er åbent for besøgende, men er begrænset til kun 40 mennesker på en gang. Det er bedst at booke sit besøg på forhånd, og vær opmærksom på, at børn under otte år ikke har adgang til tårnet, og at man kun kan komme op i tårnet ad trappen og dens 251 trin. Tårnet ligger på Piazza del Maricoli, hvor du også finder katedralen og dåbskapellet.
Lysten til kysten
Hvis du har lyst til en pause fra bylivet, så ligger Pisa kun en kort afstand fra kysten. Den lille landsby Tirrenia er blevet populær blandt turist for sine sandstrande omgivet af duftende fyrreskov. Det er ikke bare solbadere, der flokkes her til, men også gående, cyklister og vandsportsentusiaster. WWF tager sig af naturbevarelsen, og børnene vil elske forlystelsesparkerne Luna Park, Sunlight Park og Fantasilandia. Der er mere surfing og sol, hvis du tager sydpå til strandene ved Calambrone, mens den enorme strand ved Marina di Vecchiano er populær blandt både turister og lokalbefolkningen. Her kan man tage skyggefulde gåture i fyrreskoven, når varmen bliver for meget.
Det toscanske spisekammer
Toscana er berømt for sin olivenolie og sine trøfler, smagsvarianter som har rejst verden rundt, men Pisa har sine egne specialiteter, ofte præget af byens nærhed til havet og fiskerihavnene. I andre retter bruger man ofte svinekød, bønner, ærter og vildt. Tænk bønnebaserede supper beriget med parmesan, enkelt anrettede svampe med dressing, kikærter tilberedt med grøntsager, tomater og serveret med brød. Gaderne i Pisa er fyldt med billige spisesteder (det er i høj grad en studenterby), men den har også en masse at tilbyde de turister, der ønsker både traditionel mad og et mere ambitiøst kvalitetskøkken. For smagen af det ægte Pisa med masser af stemning prøv Osteria la Grotta.
Uanset om du besøger de velbevandrede turistområder, tager ud til kysten eller udforsker resten af dette utrolige område, vil billeje i Pisa lægge det hele for dine fødder.